Ruimtelijke visie
Vandaag zijn de boulevards tussen het Troonplein en de Munthofstraat in hun functioneren al een van de meest metropolitane plekken van Brussel: centraal deel van de handelskern van de bovenstad, hoofdzetels en hotels gelegen aan de rand van het centrale zakendistrict. Het herinrichtingsvoorstel van KleineRing.be wil deze betekenis versterken en stedenbouwkundig tot uitdrukking brengen.
Vier volumes worden op het tracé van de boulevards opgetrokken. Deze krachtige bakens zetten de sectie op de Brusselse kaart als een gebied met een eigen identiteit. De ruimte tussen de rijwegen wordt afhankelijk van de plek ingericht als een mineraal plein, een groene boulevard of een parkruimte. Zo komt een schakeling van ‘stadskamers’ tot stand. De centraal gelegen kamer Naamsepoort-Louiza verenigt de verschillende delen van de handelskern. Het wordt een levendige verblijfs- en evenementenruimte. In de onmiddellijke omgeving kunnen bewoners en bezoekers rust en luwte vinden: het Jan Jacobsplein, het deel Troon-Naamsepoort en het Egmontpark. Op het Troonplein komt een bijzondere stedelijkheid tot stand: hier ontmoeten Brussel en Europa elkaar.
Mobiliteit
De boulevards op het gedeelte Belliard-Louiza zijn onderdeel van de secundaire weg die het centrale zakendistrict en het zuiden van de agglomeratie met elkaar verbinden. Het verkeer circuleert bovengronds tot aan de ingang van de Louizatunnel. Daarin buigt de secundaire weg af naar de Louizalaan. Bovengronds vervolgt een wijkverzamelweg het tracé van de boulevards richting Munthof. Het wegprofiel van de secundaire weg omvat 2×2 rijstroken; dat van de wijkverzamelweg 2×1 rijstrook. De ontwerpsnelheid is overal 50 km/u.
Ter hoogte van Troon wordt de ‘metrolus’ onder de Kleine Ring doorgeknipt. Beide takken (nieuwe lijnen 2 en 4) worden met het Luxemburgstation verbonden. Tussen Troon en Hallepoort houdt lijn 2 (Stokkel-Luxemburg-Zuidstation-Koning Boudewijn) halt in Naamsepoort, Louiza en Munthof. Troon wordt tevens een knooppunt van de voorgestelde tramlijnen Weststation-Luxemburg en De Brouckère-Elsene. Deze laatste doet vervolgens de Naamsepoort aan, terwijl op het Louizaplein de bestaande tramlijnen gehandhaafd worden.